Izrada Akvarijuma

   IZRADA AKVARIJUMA

   Kod dizajniranja i izrade samog akvarijuma treba imati u vidu da je vizuelno najlepši izduženi oblik akvarijuma, te da njegova širina treba da bude znatno veća od visine. Akvarijum ima svoje tri dimenzije i to su: širina, visina i dubina. Visina vodenog stuba glavni je činilac u određivanju pritiska vode što treba imati na umu, jer to u znatnoj meri odredjuje cenu samog akvarijuma. Npr. akvarijum od 1.5 metra visine i 0.8 metara širine može biti višestruko skuplji od akvarijuma 0.8 metara visine i 1.5 metar širine, dok bi dubina u oba slučaja ostala ista tj. zapremina samog akvarijuma se ne bi menjala.

 

izrada-akvarijuma

   

   Akvarijumi se izradjuju u svim oblicima i veličinama po potrebi klijenta.
1. Akvarijum na zidu ili takozvani plazma akvarijum predstavlja živu sliku na zidu. Prednost ovog modela je veoma malo mesta koji zauzima u samom prostoru i utisak koji ostavlja na posmatrača. Kod ovih modela do izražaja dolazi njihova veoma mala dubina koja se može kretati od 13 do 20 cm u zavisnosti od veličine samog akvarijuma.
2. Akvarijum u zidu ili akvarijum u šanku je još jedan od vidova oplemenjivanja prostora akvarijumom tako da isti ne zauzima prostor u samoj prostoriji. Akvarijum u zidu moze biti i providan sa obe strane i bokova tako da se kroz njega može videti iz jedne u drugu prostoriju. Najčešći primer je ugradnja akvarijuma u pregradni zid između trpezarije i dnevnog boravka.
3. Akvarijum u prostoru je najčešće akvarijum koji se drži na nekoj komodi ili postolju i može tematski i vizuelno deliti prostor na dva dela dok je praktično to ista prostorija.
4. Akvarijumi posebnih namena se izradjuju prema posebnim potrebama ili uslovima i mogu biti najrazličitijih oblika i namena.